Kesäkierrokset 2019

Seuraavat opastukset:

9.7. klo 17.30-19 Tallinpassi ja Varikko. Salpausselän koulun piha Hämeenlinnantie 3, Lahti (Opas Anneli Seppälä)

 • Kierros alkaa Salpausselän koulun pihasta, josta jatkamme entiselle Vesijärven asemalle vievän rautatiesillan yli. Sillan tuntumassa kuulet tosikertomuksen 1940-luvun Kartanon sonnista, jonka kohtalo oli onneton. Jepulis Penjamin työmatka kaupunkiin kulki Hämeenlinnan tietäkin, ja voi sitä varhaisen aamun oopperaa, minkä Jepulis asukkaille esitti! Kuljemme vanhan asuinalueen kautta Tallinpassin varikkoalueelle, joka on mielenkiintoinen kokonaisuus Lahden rautatiehistoriaa. Alueella ovat edelleen vanha veturitalli, sekä vesitorni, josta saatiin vettä vetureihin, höyryveturi sekä vanha koulu.
 • Muutama vuosi sitten aluetta alettiin valmistella asuinrakennuskuntoon. Vanhat, puiset, aikoinaan rautatieläisten asuttamat asuinrakennukset tyhjennettiin, laudat lyötiin toimistojen ja veturitallin ikkunoihin ja osa junavaunuista vietiin pois. Alue näytti kuihtuvan unholaan, "termiitit iskivät” tyhjentyneisiin rakennuksiin ja Varikon alue oli surullinen näky poltettuine ulkorakennuksineen.
 • Nyt kuitenkin on uusi aika koittanut alueelle. Entinen rautatievirkailijoiden asuintalo on remontoitu ulopuolelta entisajan malliin, mutta sisältä nykyaikaiseksi. Alueelle on saatu jo muutama yrittäjäkin, jotka pitävät silmällä kulkijoita, ja heidän ansiostaan paikalta ovat hävinneet ”termiitit” lähes kokonaan.Varikkoalue elää uutta ajanjaksoa, mutta aika näyttää, kuinka kauan historiaa huokuva, veturivanhus saa olla siellä meidän ihasteltavanamme? Kierroksella kuulet ja näet enemmän!

11.7. klo 17.30-19 Vanha hautausmaa. Radiomäenkatu 20, Lahti (Opas Anneli Seppälä)

 • Lahden Vanha hautausmaa perustettiin 1894. Vanha hautausmaa on yhtenäinen kokonaisuus lahtelaista ja lahtelaisten menneisyyttä, mutta myös nykyisyyttä, sillä vainajia kirkkomaahan haudataan vielä nykyäänkin. Omalla, ainutkertaisella tavallaan Vanha hautausmaa on Lahden historian oppikirja.

11.7. klo 17.30-19 Heinolan vanha hautausmaa. Heinolan Pitäjänkirkon edestä, Kirkkotie 1, Heinola kk  (Oppaat Leena Kauppi ja Tuija Kauppi)


Opastetut kierrokset Lahdessa, Nastolassa, Heinolassa, Orimattilassa ja Sysmässä

Kävelykierros 5 € / osallistuja. Maksu mielellään vain käteisellä.


Opastetut kävelykierrokset Lahdessa

16.7. klo 17.30-19 Lanupuisto. Kahvila Karirannan edestä Satamakatu 9 (Opas Jaakko Petäjä)

 • Kierroksella tutustutaan laivaliikenteen ja rautatien historiaan satamassa. Kuulemme myös ainutlaatuisen Olavi Lanun teosten synty- ja synnytyshistoriaa veistospuistoon Kariniemen kaupunkipuistossa.
 • Kierroksella selviää myös miten Troijan hevonen päätyi satamaan. Päivitämme Puuarkkitehtuuripuiston nykytilan. Kuinka Lontoon Shard ja Piano-paviljonki liittyvät toisiinsa?

20.7.klo 13-15 Anttilanmäki. Vihdinkadun tunneli Moisionkatu 8 (Opas Anneli Seppälä)

 • Anttilanmäki kuului alun alkaen Hollolan emäpitäjään. Kun sinne alettiin rakentaa mökkejä, ei alueella ollut vielä edes asemakaavaa. Se oli lähinnä Hollolan ”takamaastoa”, jota kansan suussa kutsuttiin Paanantakaseksi.
 • Muutama vuosikymmen sitten Anttilanmäen alue oli vaarassa tuhoutua, sillä rakennukset olivat rakennuskiellossa ja lisäksi alueen läpi suunniteltiin valtavia maanteitä. Nuo suunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet. Niinpä vielä nykyäänkin Anttilanmäen alue on pikkukujineen varsin sokkeloinen, ja siksi kujilla kuljettaessa on helppo kuvitella menneen ajan maailma, tunnelma ja jopa tuoksut – ja samalla miettiä sitäkin, millaista elämä Anttilanmäellä on aikoinaan ollut.
 • Alue on museoviraston suojeluksessa, mutta uusi aikaa ulottuu silti jo Anttilanmäellekin. Alueen pohjoisosa on muuttunut kertaheitolla parin viimeisen vuoden aikana, kun radan varteen rakennettiin suuri kerrostalovyöhyke ja muutama paritalokin. Kierroksella kuulet alueen historiaa ja nykyaikaa. Tulehan mukaan tutustumaan heinäkuiseen Anttilanmäkeen!

23.7. klo 17.30-19 Kaupunginjohtaja Kajalan aika 1942-1967. Konserttitalon edestä Sibeliuksenkatu 8 (Opas Jaakko Petäjä)

 • Totuuksia ja tarinoita Konserttitalolta Historialliselle Museolle, Kirkonmäeltä Olavinlinnaan.
 • Lahden väkiluku kolminkertaistui Lahden pitkäaikaisimman kaupunginjohtajan, legendaarisen Olavi Kajalan kaudella. Kajala oli dynaamisen kaupungin energiapakkaus. Kuulemme senkin, miten Olavi Kajala toimi kaupunkioppaana nuorelle Jörn Donnerille.

24.7. klo 17.30-19 Patsaita ja puistoja ja historiamuistoja. Historiallisen museon edestä Kartanontie 1 (Opas Anneli Seppälä)

 • Lahti on kuuluisa lukuisista patsaistaan ja veistoksistaan, joita vuosikymmenien aikana kaupunkiin on ostettu ja saatu lahjoituksinakin. Lahdessa sanotaan olevan lähes 50 taideteosta, jotka kertovat Lahden historiaa ja elämästä Lahdessa. Lahden kaupunginjohtajana toimi jatkosodan vuosista aina 1960-luvulle asti "kaunosieluinen" ja toimelias Olavi Kajala, joka halusi kaunistaa rumien savupiippujen täyttämää kaupunkia taideteoksin ja puistoin.
 • Edelleenkin Lahden keskustan alueella on useita puistoja, joita kaupunki hoitaa meidän kaupunkilaisten iloksi ja virkistykseksikin. Vilkasta elämää ja hyörinää oli aikoinaan linja-autojen päätepysäkillä Alatorilla ja myös Kauppatorilla, jossa helppoheikit tarjosivat "melkein ilmaiseksi" tuotteitaan. Varsinkin syysmarkkinoiden aikaan, jolloin pestattiin tulevaksi vuodeksi palkolliset, hyörinä täytti lähitienootkin. Tämä kävely vie meidät taideteosten kautta menneisiin muistoihin, ja historian muisteloihin, mutta samalla pohdimme myös, miten toisenlaiseksi kaupunki on vuosikymmenien aikana muuttunut. Muistellaan siis menneitä ja ihmetellään nykyistäkin elämänmenoa.

13.8. klo 17.30-19 Aikamatka satamassa. Kahvila Karirannan edestä Satamakatu 9 (Opas Jaakko Petäjä)

 • Nykyisin Lahden satama on parhaimmillaan kaupunkilaisten kesäinen olohuone. Sata vuotta sitten Lahden ja Niemen satama-alueet tarjosivat tuhansille lahtelaisille työtä ja toimeentuloa. Aikamatkalla satama-alueella käymme läpi miten oli ennen. Oli kaksi rataa ja kaksi satamaa sekälaaja työläisyhteisö niiden ympärillä.

14.8. klo 17.30-19  Lanupuisto. Kahvila Karirannan edestä Satamakatu 9 (Opas Jaakko Petäjä)

 • Kierroksella tutustutaan laivaliikenteen ja rautatien historiaan satamassa. Kuulemme myös ainutlaatuisen Olavi Lanun teosten synty- ja synnytyshistoriaa veistospuistoon Kariniemen kaupunkipuistossa.
 • Kierroksella selviää myös miten Troijan hevonen päätyi satamaan. Päivitämme Puuarkkitehtuuripuiston nykytilan. Kuinka Lontoon Shard ja Piano-paviljonki liittyvät toisiinsa?

21.8 klo 17.30-19   Kun Radiomäelle sähkökirkkoa rakennettiin.  Museon portti Radiomäenkatu 38 (Opas Anneli Seppälä)

 • Lahden Radiomäkeä on aikojen saatossa kutsuttu muillakin nimillä, esimerkiksi Selänmäki, Paviljonginmäki ja Hautausmaanmäki. Mäki on ollut monenlaisten tapahtumien ja tilaisuuksien näyttämö vuosikymmenien ajan. Lahden ensimmäinen hautausmaa mäelle perustettiin jo kauppalan aikaan 1894 ja urheilukenttä 1922.
 • Sotanäyttämönäkin mäki on joutunut olemaan 1918-sodassa, jolloin mäen länsireunaan punaiset kaivoivat juoksuhautojaan. Toki mäellä on varsin erikoinen muistutus myös talvisodasta. Mäen ulkonäkö muuttui erityisen paljon, kun sinne alettiin rakentaa radiomastoja syksyllä 1927. Mastot valmistuivat noin 1½ kuukaudessa, ja sekös oli ihmettelyn paikka silloisille kaupunkilaisille.
 • Mastojen kautta välitettiin Helsingin radio-ohjelmat musiikista kuunnelmiin ja muihin puheohjelmiin. Sotien aikaan mastojen kautta välitettiin salaisia tiedotteita myös kaukopartiomiehille, jotka suorittivat omia sota-ajan tehtäviään Neuvostoliiton puolella. Lahden ensimmäinen radioasema valmistui 1928, ja uusi, silloin hyvin ajanmukainen, tiilirakennus 1935. Radiomäeltä on hulppeat näkymät pohjoiseen ja etelään. Kierrämme mäkeä ja tutkimme, mitä kaikkea muutakin alueella on ollut ja on.

27.8. klo 17.30-19 Mukkula – Kartanoromantiikkaa ja kirjailijoita. Mukkulan kartanon edestä   Niemenkatu 30 (Opas Helli Jalas)

 • Mukkulan kartanolla on pitkä historia herraskartanosta kaupungin omistamaksi matkailukeskukseksi. Vuosien hiljaiselon jälkeen Mukkulan kartano on uudistunut. Kirjailijat kokoontuivat Mukkulan puistossa ensimmäisen kerran 1963 ja kesällä 2015 kirjailijakokous pidettiin jälleen Mukkulassa. Kirjailijakokousten historia on osa Mukkulan ominaislaatua. Entiselle leirintäalueelle sijoittunut tapahtumapuisto, luonnonsuojelualue ja Vesijärven maisemat ovat tänä päivänä myös olennainen osa Mukkulan kartanon ympäristöä.


Opastetut hautausmaakierrokset Lahdessa.

Torstaisin 17.30-19 Lähtö hautausmaan pääportin edestä

18.7. klo 17.30-19 Kiveen hakatut. Mustankallion Huhtakatu 25 (Opas Jaakko Petäjä)

 • Mustankallion hautausmaa perustettiin vuonna 1917. Kiveen hakatut kävelykierroksella kerrotaan lahtelaisesta urheilu- ja kulttuurihistoriasta. Pienet ja vähän suuremmatkin elämäntarinat ja saavutukset läpivalaistaan radion suositun sarjan hengessä.

25.7. klo 17.30-19 Vanha hautausmaa. Radiomäenkatu 20 (Opas Anneli Seppälä)

 • Lahden Vanha hautausmaa perustettiin 1894. Vanha hautausmaa on yhtenäinen kokonaisuus lahtelaista ja lahtelaisten menneisyyttä, mutta myös nykyisyyttä, sillä vainajia kirkkomaahan haudataan vielä nykyäänkin.
 • Omalla, ainutkertaisella tavallaan Vanha hautausmaa on Lahden historian oppikirja.

1.8. klo 17.30-19 Ristinkirkon sankarihautausmaa. Ristinkirkon edestä Kirkkokatu 4 (Opas Anneli Seppälä)

 • Lahti on kokenut sotien kauhuja niin vuoden 1918 sodan kuin talvi- ja jatkosodankin aikana. Vuoden 1918 sodassa pommituksissa muun muassa kaupungintalo vaurioitui pahoin. Talvisodassa Lahti oli yksi pommitetuimmista paikkakunnista Suomessa, mutta jatkosodassa keskustan alueelle pommeja putosi vain sodan alkupäivinä – eikä rakennuksiakaan kovin paljon enää tuhoutunut. Sodissa kaikki suomalaiset puolustivat isänmaatamme kuka mitenkin, omien voimiensa mukaan. Miehet rintamilla, naiset kotiseuduilla, mutta myös rintamilla, ja nuoret - jopa lapsetkin - auttoivat siinä missä suinkin pystyivät.
  Tällä kävelyllä tutkimme Ristinkirkon vieressä sijaitsevaa Sankarihautausmaata. Hauta-alueella on 574 hautalaattaa, mutta vainajia sinne on haudattu enemmän, sillä muutamissa haudoissa lepää – tai on hautaan siunattu - kaksi talvi- ja jatkosodassa kaatunutta sankarivainajaa. Myös kotirintamalla surmansa saaneita vainajia on tähän Sankarihautausmaahan haudattu.
 • Tule kuulemaan tosiasioita sankarivainajien merkillisistä kohtaloista sodan melskeissä ja sodan seurauksista yksittäisiin henkilöihin.

8.8. klo 17.30-19 Vanha hautausmaa. Radiomäenkatu 20 (Opas Anneli Seppälä)

 • Lahden Vanha hautausmaa perustettiin 1894. Vanha hautausmaa on yhtenäinen kokonaisuus lahtelaista ja lahtelaisten menneisyyttä, mutta myös nykyisyyttä, sillä vainajia kirkkomaahan haudataan vielä nykyäänkin.
 • Omalla, ainutkertaisella tavallaan Vanha hautausmaa on Lahden historian oppikirja.

29.8. klo 17.30-19 Vanha hautausmaa. Radiomäenkatu 20 (Opas Helli Jalas)

 • Lahden Vanha hautausmaa perustettiin 1894. Vanha hautausmaa on yhtenäinen kokonaisuus lahtelaista ja lahtelaisten menneisyyttä, mutta myös nykyisyyttä, sillä vainajia kirkkomaahan haudataan vielä nykyäänkin.
 • Omalla tavallaan Vanha hautausmaa on Lahden historian oppikirja.

5.9. klo 17.30-19 Levon hautausmaa. Levonkatu 4 (Opas Helli Jalas)

 • Levon hautausmaa on viimeisin ja laajin Lahden hautausmaista. Hautausmaan alueella on useita kappeleita ja Lahden ainoa krematorio. Levon hautausmaalla on arkku- ja uurnahautoja sekä muistolehto.


Opastetut kaupungintalokierrokset Lahdessa

Tiistaisin klo 13-14.30 Kaupungintalon edestä Harjukatu 31
Erityistä: Talossa on paljon portaita.

6.8. klo 13-14.30 Kaupungintalokierros. Kaupungintalon edestä Harjuk 31 (Opas Anneli Seppälä)

 • Yli sata-vuotias Lahden kaupungintalo on ympäristöineen suomalaisen jugend-arkkitehtuurin kokonaistaideteos.
 • Kierroksella tutustumme arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemaan, vuonna 1912 valmistuneeseen, Lahden kaupungintaloon monipuolisesti ja useassa kerroksessa. Talon seinien sisällä on vuosisadan aikana sattunut ja tapahtunut monia asioita, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet Lahden ja lahtelaisten elämään. Jos et tiedä - tai muista, keitä vietiin aikoinaan kaupungintalon kellon alle, tule kierrokselle – niin sitten tiedät.

20.8. klo 13-14.30 Kaupungintalokierros. Kaupungintalon edestä Harjuk 31 (Opas Sisko Ojanperä)

 • Yli sata-vuotias Lahden kaupungintalo on ympäristöineen suomalaisen jugend-arkkitehtuurin kokonaistaideteos.
 • Kierroksella tutustumme arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemaan, vuonna 1912 valmistuneeseen, Lahden kaupungintaloon monipuolisesti ja useassa kerroksessa. Talon seinien sisällä on vuosisadan aikana sattunut ja tapahtunut monia asioita, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet Lahden ja lahtelaisten elämään. Jos et tiedä - tai muista, keitä vietiin aikoinaan kaupungintalon kellon alle, tule kierrokselle – niin sitten tiedät.

3.9. klo 13-14.30 Kaupungintalokierros. Kaupungintalon edestä Harjuk 31 (Opas Helli Jalas)

 • Yli sata-vuotias Lahden kaupungintalo on ympäristöineen suomalaisen jugend-arkkitehtuurin kokonaistaideteos.
 • Kierroksella tutustumme arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemaan, vuonna 1912 valmistuneeseen, Lahden kaupungintaloon monipuolisesti ja useassa kerroksessa. Talon seinien sisällä on vuosisadan aikana sattunut ja tapahtunut monia asioita, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet Lahden ja lahtelaisten elämään. Jos et tiedä - tai muista, keitä vietiin aikoinaan kaupungintalon kellon alle, tule kierrokselle – niin sitten tiedät.Opastetut hautausmaakierrokset Hollolassa 

18.7. klo 17.30-19 Hollolan hautausmaa. Kellotapulin kohdalta, Rantatie 917, Hollola kk (Opas Kyösti Toivonen)

 • Hollolan kirkkomaahan haudattiin vuosisatojen ajan myös Lahden kylän ja kauppalankin vainajia. Hollolan suurten puitten varjostama, levollisen kaunis hautausmaa kertoo omaa historiaansa menneistä vuosista ja vuosisadoista.

8.8. klo 17.30-19 Hollolan hautausmaa. Kellotapulin kohdalta, Rantatie 917, Hollola kk (Opas Kyösti Toivonen)

 • Hollolan kirkkomaahan haudattiin vuosisatojen ajan myös Lahden kylän ja kauppalankin vainajia. Hollolan suurten puitten varjostama, levollisen kaunis hautausmaa kertoo omaa historiaansa menneistä vuosista ja vuosisadoista.

Opastetut hautausmaakierrokset Nastolassa

1.8. klo 17.30-19 Nastolan hautausmaa. Karhusillantie 10, Nastola (Opas Jaakko Petäjä)

 • Nastolan hautausmaan historia ylettyy yli 160 vuoden taakse, joten siellä on paljon varsin vanhojakin hautoja. Tällä hautausmaakierroksella kuulemme elämäntarinoita nastolalaisista merkkihenkilöistä, muun muassa taiteilijoista, sekä myös kartanoiden sukuhistoriaa. Kierroksella tutustumme myös sotiemme uhrien muistomerkkeihin.


Opastetut hautausmaakierrokset Orimattilassa

25.7. klo 17.30-19 Orimattilan hautausmaa. Hautausmaan pääportti, Erkontie 34, Orimattila (Oppaat Jaakko Petäjä ja Tuula Santala)

 • Orimattilan hautausmaa huokuu historiaa. Hautausmaan vanhin osa on ollut käytössä seurakunnan perustamisesta saakka eli vuodesta 1636 lähtien, mahdollisesti aikaisemminkin. Ns. uusi hautausmaa on perustettu vuonna 1907. Hautausmaalla on kotimaisista puulajeista koostuva kaunis kirkkopuisto. Tällä hautausmaakierroksella kuulemme elämäntarinoita orimattilalaisista henkilöistä. Kierroksella tutustumme myös sotiemme uhrien muistomerkkeihin.

8.8. klo 17.30-19 Orimattilan hautausmaa. Hautausmaan pääportti, Erkontie 34, Orimattila (Oppaat Jaakko Petäjä ja Tuula Santala)

 • Orimattilan hautausmaa huokuu historiaa. Hautausmaan vanhin osa on ollut käytössä seurakunnan perustamisesta saakka eli vuodesta 1636 lähtien, mahdollisesti aikaisemminkin. Ns. uusi hautausmaa on perustettu vuonna 1907. Hautausmaalla on kotimaisista puulajeista koostuva kaunis kirkkopuisto. Tällä hautausmaakierroksella kuulemme elämäntarinoita orimattilalaisista henkilöistä. Kierroksella tutustumme myös sotiemme uhrien muistomerkkeihin.Opastetut hautausmaakierrokset Heinolassa

25.7. klo 17.30-19 Heinolan hautausmaa. A.F. Aironkadun puoleinen sisäänkäynti, Siltakatu 40, Heinola (Opas Marja-Leena Ahtiainen)

8.8. klo 17.30-19 Heinolan vanha hautausmaa. Heinolan Pitäjänkirkon edestä, Kirkkotie 1, Heinola kk  (Oppaat Leena Kauppi ja Tuija Kauppi)

15.8. klo 17.30-19 Heinolan hautausmaa. A.F. Aironkadun puoleinen sisäänkäynti, Siltakatu 40, Heinola (Opas Marja-Leena Ahtiainen)

Opastettu kävelykierros Heinolassa

27.7. klo 10-11.30  Kylpylämuistojen Heinola.  Maaherrankatu 1, Heinola (Opas Marja-Leena Ahtiainen)Opastetut hautausmaakierrokset Sysmässä

24.7 17.30-19 Otamo. Otamontie 114, Sysmä (Opas Heini Katajisto)

28.7. 17.30-19 Kirkkomaa. Kirkkokuja 1, Sysmä (Opas Heini Katajisto)

15.8. 17.30-19 Otamo. Otamontie 114, Sysmä (Opas Heini Katajisto)

22.8. 17.30-19 Kirkkomaa. Kirkkokuja 1, Sysmä (Opas Heini Katajisto)